När rensade du hundens öron sist?

Vad ska man tänka på vid öronrengöring av hunden?

Om du ska svara helt ärligt - när kollade du din hunds öron senast? Med handen på hjärtat är det lätt hänt att vardagen snurrar fort och man glömmer av att göra det regelbundet.

Men om du på sista tiden har känt en frän, något annorlunda doft som inte är "den vanliga" så är det nog dags. Ser du dessutom en röd- eller brunaktig beläggning inne i öronen så kan det vara ett tecken på att din hund har drabbats av svamp i öronen.

Det korta och enkla svaret är att man i första hand INTE ska rengöra hundens öron med jämna mellanrum - ett friskt öra tar hand om sig själv. Dock finns det undantag (som med allt annat) och därför har vi gjort en enklare guide till hundägaren nedan. Denna får du gärna dela i sociala medier om du känner att den fyller en funktion hos dig eller någon annan djurägare du känner.

Vissa hundraser har t.ex. öron som hänger - vilket direkt skapar en mindre bra miljö för örat. Dålig ventilation av luft i kombination med en instängd miljö är världens bästa grogrund för svamp i hundens öron!

Vilken öronrengöring ska man använda?

Vilken öronrengöring som är lämplig för din hund (eller katt, kanin och andra smådjur) avgörs efter en veterinär undersökning.

Detta innefattar otoskopering vilket innebär att veterinären tittar ned i örat med en ljuskälla och ett förstoringsglas, för att kunna avgöra hur hörselgången och trumhinnan ser ut. Veterinären tar ofta här även prov på sekretet som finns i hörselgången för att sedan titta på detta i mikroskop och ytterligare kunna fatta ett beslut hur örat behöver behandlas.

Öronundersökning hos veterinär

Det som veterinären kontrollerar vid en öronundersökning och som avgör vilken typ av öronrengöring som ska användas är följande:

  1. Är sekretet i örat vaxigt/fett eller är det mer rinnande/vattnigt?

  2. Är trumhinnan hel?

  3. Finns det bakterier eller svamp i örat?

Beroende på hur ovanfrågor besvaras kan olika typer av öronrengöring sedan användas på olika sätt.
  • Först och främst behövs det ibland börjas med en rengöring hos veterinären för att denna ens ska kunna göra en korrekt bedömning av hur örat mår. Ibland går det alldeles utmärkt att göra denna första rengöring på patienten vaken med relativt milda öronrengöringspreparat. Är hörselgången dock väldigt inflammerad eller infekterad med mycket sekret kan patienten behöva lugnande eller till och med sövas helt för att få örat helt rent.

  • Ibland krävs det kontinuerlig rengöring av hörselgången för att en eventuell medicinsk behandling ska kunna ge effekt. Detta görs hemma av djurägaren själv. Är örat smutsigt kommer inte behandlingen intill där den behöver verka.

  • I vissa fall är en behandling med öronrengöring helt tillräcklig för att örat ska bli friskt och ingen medicinsk behandling krävs. De rengöringsmedel som då används har aktiva verkningsämnen som behandlar en mild infektion av till exempel svamp eller bakterier.

  • Öronrengöring ska generellt sett INTE användas förebyggande. Ett friskt öra tar hand om sig själv. Det finns dock undantag från denna regeln och det kan till exempel vara hundar med allergier som lätt får infektioner just i öronen.

Har din hund väldigt ont i öronen eller verkar allmänt medtagen bör du ta kontakt med din veterinär omgående för en undersökning.

 

Lycka till med era hundar och dela gärna med er om ni har fler tips till oss! Eller kanske använder du redan en helt fantastisk produkt som du tycker att vi bör skriva om?
Tipsa oss gärna genom att skicka ett mejl!

 

Bichon Havanais

Månadens ras är Bichon Havanais - en trevlig hundras anpassad för familjen, som sällskap eller som träningskamrat.
visa.png mastercard.png postnord.png DHL.png
{{lineitem.Sku}}
{{lineitem.ProductName}}

{{lineitem.VariantName}} {{lineitem.FormattedPrice}} Ord pris: {{lineitem.FormattedListPrice}}

Din varukorg är tom ;(
Totalt {{basket.FormattedProductsTotalIncVAT}}
Till kassan