Behöver du avmaska hästen?

Dags för hästens maskkontroll – det här bör du ha koll på!

Maskkontroll av hästar bör ske två gånger per år - men varför?

Rent generellt så bör man göra maskkontroller (genom träckprov) på hästar ca 2 ggr/år – en på våren (mars till juni) och en på hösten (augusti till oktober). Provet tar man för att inte avmaska i onödan och ”mot allt” då det riskerar att skapa en resistens hos maskarna. Man ska inte avmaska ”bara för att” eftersom man då inte vet vilket preparat man ska använda!

Träckprovet ger ett analysresultat från labbet med äggens art och mängd. Det brukar stå EPG = Egg Per Gram vilket anger ett ungefärligt värde på hur infekterad hästen är av mask och av vilken sort.

Träckprov

Träckprovet bör tas 1-2 veckor innan man har tänkt avmaska för att se om det finns avmaskningsbehov. Detta så att man hinner avmaska innan eventuellt hagbyte, stallbyte (eller när man köper en ny häst) för att minska smittspridning. Är det första gången du gör ett träckprov så bör samtliga hästars träck skickas in i separata träckprov.

Det finns labb som erbjuder så kallade samlingsprov där man kan skicka in flera hästars träck i en och samma analys – men det rekommenderas inte första gången du gör det på stallets hästbesättning eftersom det kan vara missvisande. Dessutom är det ENDAST de hästar som har mask som ska avmaskas och inte allihop (om inte alla analyserna visar på mask vill säga).

Har man unga hästar som är 2-3 år bör man skicka in ytterligare träckprov under januari/februari för att se om det finns förekomst av spolmask.

 

Vilka analyser rekommenderas och när?

Alla analyser går att göra året runt men då det är lite olika stor förekomst av de olika maskarna så är en rekommendation över lämpliga tidpunkter för träckprov följande:

GRUNDANALYS – för kontroll av förekomst av blod- spol och fölmask
  • Vår/försommar (mars-jun) & höst (aug-okt)

  • En extra kontroll genom grundanalys bör göras i jan/feb för hästar runt 2 års ålder

GRUNDANALYS + bandmaskanalys
  • Samma tidpunkter som grundanalysen men behöver inte göras vid varje tillfälle. Denna analys är samma som grundanalysen men med den extra tjänsten bandmaskanalys – alltså behöver man inte göra båda analyserna varje gång man skickar träckprov.

  • Bandmasken kan ställa till problem så som kolik (vid stor förekomst) men är inte lika farlig som stora blodmasken.

ODLING – stora blodmasken
  • Vinter/Vår (Dec-apr)

  • Förekomst av stora blodmasken kan man se året runt, men i de fall där hästen smittats föregående sommar är det först i december till april som smittan syns i träckprov – detta gäller alltså om hästen inte blivit avmaskad sedan före sommaren!

 

Det finns otaliga andra analyser man kan göra men detta är de viktigaste att hålla koll på enligt oss.

Utförligare info och mer fakta finns bland annat på sidan Maskkontroll samt hos Vidilab där du även kan beställa de analyserna du behöver. Psst - Företagskunder kan beställa provkit från Kollamasken direkt av oss.

Bichon Havanais

Månadens ras är Bichon Havanais - en trevlig hundras anpassad för familjen, som sällskap eller som träningskamrat.
visa.png mastercard.png postnord.png DHL.png
{{lineitem.Sku}}
{{lineitem.ProductName}}

{{lineitem.VariantName}} {{lineitem.FormattedPrice}} Ord pris: {{lineitem.FormattedListPrice}}

Din varukorg är tom ;(
Totalt {{basket.FormattedProductsTotalIncVAT}}
Till kassan